Близо 300 медийни лидери от целия свят обсъдиха идеи за подобряване на сигурността на журналистите и борбата с безнаказаните нападения срещу тях по време на конференцията „Новинарски организации за сигурността на медийните специалисти“.

Конкретните мерки, които отделните медии могат да предприемат, включват приемане на протоколи за сигурност, възползване от обученията по сигурност на неправителствени организации и допълнителна подкрепа на журналистите на свободна практика. Сред другите обсъждани идеи бяха и използването на мобилни приложения за докладване на нападения срещу репортери, както и засиленото отразяването на подобни случаи.

Джим Бумела от Международната федерация на журналистите призова за повече действия от страна на правителствата и ООН за защита на журналистите.

Заместник-главният редактор на руската новинарска агенция „Спутник“ Павел Андреев заяви, че проблемът започва още от редакциите. „Ако ние сами не започнем да отразяваме тези въпроси (с нападенията над журналисти – бел. ред.), никой няма да го направи за нас. Съществува случай на селективно отразяване – ние не можем да си позволим да отразим едни смъртни случаи, но не и други. Ние трябва да отразяваме всички убийства и престъпления срещу журналисти, независимо къде са те, оставяйки настрана двойните стандарти. Трябва да спрем да говорим за журналистите, починали при изпълнение на служебните си задължения като за мъченици, а като за герои“, каза той.

Според Моника Маджиони, президент на италианската телевизия РАИ, същността на конфликтите се променя и става все по-опасно за медийните компании да вземат решението да изпратят свои репортери да отразяват бойни действия, тъй като някои екстремисти „смятат журналистите за инструмент на войната“, която водят. От своя страна Дъг Джел, международен редактор на „Вашингтон пост“, посочи, че журналистите са преследвани не само заради това, което пишат, но и заради това, което символизират.

Силя Бенкьо, директор на Шведското радио и Мустафа Суаг, ръководител на „Ал Джазира“, заявиха, че през последните години все повече се увеличават нападенията срещу журналисти. Веран Матич от сръбското радио В94 допълни, че моралът на професионалната общност страда, ако убийствата на журналисти остават нерешени.

На конференцията в Париж, която включва диалог с представителите на държавите-членки от ЮНЕСКО, участваха активно лидери от медийната индустрия, синдикати и социални медии. Сред някои от медиите, които се включиха в конференцията бяха „Асошиейтед прес“, „Вашингтон пост“, „Бъзфийд“, „Томпсън Ройтерс“, „Дойче Веле“, „Ал Джазира“ и други.

Участниците в събитието също така подчертаха важността на засилването на солидарността между различните медии – от местни радиостанции до национални медии. „Една от най-важните точки на конференцията е, че видяхме, че целият свят ни подкрепя“, заяви Йесус Дуреза, издател на филипинското издание „Mindanao Times“.

Конференцията беше организирана под егидата на международната програма на ЮНЕСКО за развитие и комуникации.