Забраната почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски да влизат в Турция е само първият политически удар на Анкара към България. Очакват се още поне два икономически - срещу "Булгартабак" и срещу българския туризъм, съобщава "Стандарт", позовавайки се на водещи икономически, финансисти и политици.Забраната почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски да влизат в Турция е само първият, политически удар, на Анкара към България. Очакват се още поне два икономически - срещу тютюна и туризъм у нас. Тази прогноза направиха вчера пред "Стандарт" водещи икономист, финансисти и политици, след като отцепникът от Патриотите Велизар Енчев продължи турската теза, че в основата на забраната е контрабанда на цигари за южната ни съседка.

"Правило е зад политически претенции винаги да се прикриват икономически интереси", коментира проф. Боян Дуранкев от УНСС. Според него Турция в момента проверява реакциите на българската държава. "Турция има конкурентни загуби в туризма по отношение на България, тъй като страната ни става по-привлекателна за руските туристи и даже за българските", обясни Дуранкев. След атентатите и сваления самолет има рязък спад на туристите в южната ни съседка, а отрасълът е водещо перо в приходите на Турция. Туристите търсят по-голяма сигурност за сметка на по-големия комфорт и доказателството за това бе фактът, че сънародниците ни масово отмениха коледните си почивки в Турция.

"Българските курорти са не само по-сигурни, но вече предлагат и ценова конкуренция", обясни Дуранкев. Според него, в следващ момент тютюневата промишленост също може да се окаже пряка конкуренция на Турция в този сектор. Дори по-голяма от тази в туризма. Тогава Анкара ще удари още по-силно, прогнозира топикономистът.

Проблемът на Турция с "Булгартабак" е двояк. От една страна е конкуренцията на тютюневия пазар, от друга - влиянието върху електората на ДПС, чийто основен поминък е тютюнът. "Със забраната Ердоган на практика каза - не харесвам Доган, харесвам Местан", коментираха Красимир Каракачанов (ВМРО) и независимият депутат Георги Кадиев. Техни колеги парламентаристи обаче припомниха, че Местан няма нито структури, нито влияние сред електората на ДПС. За да го контролира, му е необходимо влияние върху тютюнопроизводството.

"Намеците за контрабанда всъщност са битка за тютюна", обясни Цвета Караянчева, депутат на ГЕРБ от Кърджали. "Тези намеци не са доказани, те са част от войната на послания", допълни тя. И заключи: "Акцентът не е контрабанда, а тютюн, той придава етнически нюанс на всичко".

Голямата политическа пречка за интересите на Турция в България е Ахмед Доган, заяви и проф. Димитър Тадаръков. Според него Турция е готова да удари Сокола по всякакъв начин, включително и чрез "Булгартабак".

Истинският проблем за България е участието на български политици, определящи с като патриоти, в турската пропаганда, възмущаваха се депутати и бивши министри. Обслужвайки чужда политика, те работят срещу националния интерес и държавата. "Не е нормално български политици да нападат структуроопределящи компании като "Булгартабак", компании, които работят не само в България, но и разширяват своята дейност на чужди пазари", коментира бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев. "Булгартабак" е предприятие, което е заинтересовано да няма контрабанда, тъй като всяка контрабанда е нелоялна конкуренция, каза и бившият финансов министър Петър Чобанов.

Целта на атаката е дискредитира ДПС и да се помогне по косвен начин на Местан и неговата партия, коментира и депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той изрази огромното си притеснение у нас "няма никаква информация за това до каква степен Турция е навлязла в българската икономика".