Служебни коли масово се прехвърлят на реалния им собственик за да се избегне плащането на данък "уикенд" от фирмите, съобщава "Стандарт". Досега честа практика беше при покупка на нов автомобил той да се регистрира на името на фирма за да не се плаща ДДС. Собствениците на фирми обикновено купуваха семейния автомобил от името на компанията си.Дори хора, които нямат собствен бизнес регистрираха колата си на името на фирма на свой приятел за да може да си върнат ДДС-то. Но от началото на 2016 г., след като стана ясно, че вече няма да може да се крие ДДС за служебните коли, които се ползват и за лични нужди, върви обратната тенденция - автомобилите се продават от фирмите на човека, който реални ги кара. Това може да е самият собственик на фирмата, съпругата или детето му, или дори някой от шефовете в компанията. 

По този начин фирмата ще избегне сложните правила за отчитане доколко колата се ползва за лични и доколко за служебни цени. При прехвърляне на автомобила на неговия реален собственик фирмата трябва да внесе в хазната ДДС върху цената му. Фирмите не може да си позволят да прехвърлят колите на занижени цени, защото при проверка данъчните лесно ще хванат измамата. Така още от първия месец на 2016 г. бизнесът вече плаща ДДС за колите, които се ползват за лични нужди, което доскоро не се случваше.

Първите декларации по ДДС, в които трябва да се посочи на отделен ред доколко един актив на фирмата се ползва и за лични нужди, трябва да се подадат до понеделник, 15 февруари. Като в същия срок трябва да се плати и дължимото ДДС.

На среща в четвъртък, на която участваха председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и експерти, е решено да се поиска от Брюксел разрешение за служебните коли да се ползват само 50% от данъчния кредит по ДДС. Така няма да се налага да се отчита доколко колата се ползва и за лични нужди. 

Разрешението от Европейската комисия обаче се очаква най-рано към края на годината. Дотогава ДДС-то ще се плаща по настоящите правила. Скоро обаче ще се направят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, така че разходите за поддържане на служебни коли и имоти, ползвани и за лични нужди да се облагат с данък от например 10%. Така за ползването на служебно имущество за лични нужди собственикът и служителите на фирмата няма да дължат данък върху доходите и осигуровки.