Папа Франциск и руският патриарх Кирил започнаха историческата си среща в Куба, предаде АФП. Двамата се целунаха церемониално и седнаха на първата среща между главите на Римокатолическата и Руската православна църква за почти 1000 годишен разкол или Велика схизма между Западното и Източно християнство.

По-рано понтифът, в познатата си бяла роба, кацна на летище „Хосе Марти”, където се състои срещата, и се ръкува с кубинския президент Раул Кастро.

Срещата се състои в рамките на 6-дневна визита на Франциск в Мексико и Куба.

Същевременно руският патриарх Кирил е на 4-дневно посещение на Острова на свободата, което започна вчера. Той вече отдаде почит пред монумента на националния герой Хосе Марти. Кирил също бе посрещнат от Раул Кастро.

Руският патриарх започва в Куба 11-дневна латиноамериканска обиколка, която ще го отведе и в Парагвай, а след това и в Бразилия.

Вече стана известно, че е съгласуван текстът на съвместна декларация, която папа Франциск и патриарх Кирил ще одобрят и огласят от Хавана. В документа, и на самата среща няма да се обсъждат богословски въпроси, където впрочем са и различията между двете християнски религии. Дневният ред на срещата ще включва изцяло въпроси на съвременността, които са повече от обществен и политически, отколкото от религиозен характер.

По-рано също стана ясно, че срещата е на летището за да не пресича папа Франциск официално кубинската граница. По този начин мястото на разговорите е неутрална територия.