Сирийският президент Башар Асад заяви в ексклузивно интервю пред агенция Франс прес, че „Европа е пряката причина” сирийците да бягат от родината си и я призова да спре да дава убежище на терористи.

Той призова европейските правителства да помогнат на сирийците да се завърнат у дома.

Според него има риск от саудитска или турска интервенция в страната. Асад заяви, че битката за Алепо е битка срещу тероризма и тя се води, с цел да се прекъснат комуникациите и маршрутите за доставка от Турция, главният спонсор на ислямистките терористи в региона.

„Основната битка е за прекъсване на връзката между Алепо и Турция, тъй като Турция е основен канал за доставки за терористите”, каза той. Асад също така обеща да си върне контрола върху цялата държава, но предупреди, че това ще „отнеме много време”.

Сирийският президент подкрепя преговорите, които имат за цел да сложат край на продължаващия вече 5 години кръвопролитен конфликта, но настоя, че няма да спре да се бори срещу тероризма. „Ние вярваме напълно в преговорите…, въпреки това, ако преговаряме, това не означава, че ще спрем да се борим с тероризма. Двете неща са неизбежни в Сирия”, заяви той.

В своето интервю Асад отхвърли обвиненията на ООН, че неговият режим е извършвал военни престъпления, наричайки твърденията „политически мотивирани”. ООН заяви, че правителството избива затворници в затворите и центровете за задържане. Сирийският лидер е категоричен, че подобни обвинения „служат на политическия дневен ред… и не предоставят никакви доказателства”.

Асад също така отправи предупреждение към френското правителство да промени своята „разрушителна политика“ в подкрепата на екстремистите. „Франция води разрушителна политика, оказвайки директна подкрепа не тероризма... Задължение на Франция е да промени тази си политика“, категоричен е сирийският президент.