Британските работодатели, търсещи евтина работна ръка от Източна Европа, нарушават антидискриминационното законодателство на Великобритания, слагайки в обявите си за работа изискването за знание на полски, румънски и български език, съобщи Breitbart.

Десетки обяви за работа са се появили в правителствен портал. Те са дискриминативни на езиково равнище срещу британските безработни, търсещи работа като чистачи, охранители и декоратори. 52-годишният Джон Дъфи – безработен бивш военен от Съри съобщи, че се е надявал да си намери работа като бояджия, само за да открие, че обявата за това изисква полски език. „Това премахна илюзиите – страната бива управлявана така. Това е унищожително. Все едно си удряш главата в тухлена стена“, оплака се той.

Според британското национално бюро по статистика в първата четвърт на 2015 г. е имало четвърт милион повече хора, с произход различен от британския, които работят в страната в сравнение с миналата година. Същевременно броят на британците, започнали работа е нараснал само с 84 хил. души, което означава, че 75% от новите свободни места се заемат от небританци от ЕС.

„Заради това, че ЕС забранява откритата дискриминация при наемане на работа с обяви „само хора от определени държави да кандидатстват“, вместо това ние виждаме обяви, в които се изисква свободното владеене на определен чужд език“, заяви британският депутат Джейн Колинс. „Може да се каже, че всичко е според закона, но в моите очи това е чисто и просто дискриминация срещу британските работници, които само страдат откакто отворихме вратите в ЕС за цяла Източна Европа“, добави тя.

Сред обявите с изискване за чужд език има такива за охранители в Лондон за по 7-8 лири на час, които да знаят свободно унгарски, полски, румънски и български език. Свободно място за чистачка в училище в Оксфорд изисква румънски език. Има обява за складови работници в Хемпшир, където източноевропейските езици са „препоръчителни“.

Според депутата консерватора Филип Холобън единственият изход от ситуацията е излизането от ЕС. „Какво става с британските работи за британските работници. Защо обикновените свободни работни места за британци могат да бъдат запълнени от хора, знаещи само източноевропейски езици?“, заяви той. „Единственият начин да прекратим тази лудост е да гласуваме за напускането на ЕС на скорошния референдум“, категоричен е той.