През 2015 година са регистрирани нови 204 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са общо - 2 247 лица.
Това показват данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването.
Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Регистрирани са 174 мъже и 30 жени.
Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България са инфектирани по сексуален път, от тях 51% - при хомо/бисексуален контакт и 38% при хетеросексуален контакт.
11% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици.
Данните по възраст показват, че близо 54% от новорегистрираните са във възрастоват група 30-49 години, а 35% са млади хора на възраст между 20 - 29 години.
Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София - 80 лица, областите Пловдив - 26 лица, Варна - 19 лица, Бургас - 9 лица, Пазарджик - 8 лица, Велико Търново - 7 лица, Перник и Плевен -по 5 лица, Добрич, Монтана и Враца - по 4 лица, Благоевград, Габрово, Кърджали, Смолян и Русе - по 3 лица, Видин, Кюстендил, Ловеч, Сливен, София област, Хасково и Търговище - по 2 лица, Ямбол, Шумен, Стара Загора и Силистра -по 1 лице.
Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 258 204 души са се изследвали за ХИВ през първите десет месеца на 2015 г. - в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :
кръвта;
семенната течност;
влагалищния секрет;
майчината кърма.
Има три начина за предаване на ХИВ:
полов - при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);
кръвен - при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);
от заразена майка на новородено - по време на бременност, раждане и кърмене.
Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.
Избягване на случайни сексуални контакти.
Използване на презерватив при всеки сексуален контакт.
Въздържание.
Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.