Навършиха се 180 години от рождението на Дмитрий Менделеев, създателя на Периодичния закон и периодичната таблица на химичните елементи. Малцина знаят, че великият учен бил побойник и слаб ученик. Той повторил 1-и клас, а в гимназията имал 3-ка по химия. На 17-то дете в семейството на Иван и Мария Менделееви, обаче, било съдено да открие едни от „фундаменталните закони на мирозданието”, пише изданието Аргументы и факты (АиФ), цитирано от bnews.bg
До неотдавна за най-голяма заслуга на руския учен се смяташе Периодичният закон за химичните елементи. Днес, в комерсиалната епоха, все повече гласове приписват като основно постижение в живота му откритието на

„оптималните вкусови качества на сместа от 60% вода и 40% етилов спирт”, т.е. изобретяването на руската водка.

Самият Менделеев не е пиел водка. Започвал деня си със силен чай и го завършвал с чаша силно вино. А дисертацията му „За съединението на спирта и водата” е имала за цел нещо съвсем друго, да отговори на вечния въпрос на химиците: защо, ако смесиш литър вода и литър спирт, обемът на получената течност намалява?

Химикът отговаря: Защото това, което получаваме не е смес, а ново химическо съединение – хидрат на спирта. Ако спиртът е 46 градуса, обемът на течността намалява до крайна степен, а при 40 градуса, загубата в обема е минимална.

Е, в това се състои приносът на Менделеев за сътворението на руската водка. Всъщност приносът дори не е личен, а на фабрикантите, които веднага се възползвали от научното му откритие.

Започнали да проидзвеждат водка в „менделеевите пропорции” като запазват обема на веществото, превърнало се в любима напитка вече и извън Русия.

Само в един комико-трагичен случай Дмитрий Иванович имал пряко отношение към водката – когато участвал в комисия, разследваща масовите пожари, обхванали по онова време Петербург.

Тогава ребром му задали въпроса: може ли човек, който прекалява с водката, да се самоизгори? За щастие на всички руски алкохолици Менделеев отговорил: НЕ.

Руският учен-химик опровергал приживе и друг мит за неговите способности. Питали го дали е измислил преиодичната таблица на сън. Тогава той ядосан отвърнал: „Как, боже мой! Двадесет години аз съм се трудил над този закон! А те ми говорят, че съм заспал и ето ти - резултат! Та това е смешно!”

През август 1887 г. едва не арестували Менделеев за това, че буквално изхвърлил пилота от коша на летящ балон, за да се намести вътре и да наблюдава очакваното слънчево затъмнение от високо, където няма облаци. Случката е описана в архивен полицейски протокол.

На излитане от земята химикът извикал: „Не се боя да летя, не боя и от полицията. Боя се само да не би като кацам, мужиците да ме вземат за демон и да ме пребият!”

Изразът „пребият” бил малко пресилен, тъй като Дмитрий Иванович би дал достоен ответ на всеки нападател, защото обичал и умеел да се бие.

Въпреки че бил буен, че повтарял първи клас и че имал 3 по химия в гимназията, Менделеев станал знаменит учен, когото сравнявали с богове и пророци. Той не обичал руската литература, но дъщеря му Люба се омъжила за поета Александър Блок. Често химикът нарушавал „бон тона” в речта си, но пък бил готов да хване пушка, за да се бие за Русия.

Пословични били и неговата щедрост и състрадание. Плащал за сина си такса и половина в гимназията, за да подпомага бедни ученици,
но в никакъв случай не давал да се споменава кой е дал парите. Докато бил директор на Палатата по мерките и теглилките, въвел надбавка за служителите, на които се роди дете. Освен това им построил жилища, които ползват безплатно.