Отсъствието на бюджетна дисциплина в дългосрочна перспектива заплашва Германия с „гръцки сценарий“ - дълговете на страната могат да надхвърлят 200% от БВП. Това се казва в доклад на министерството на финансите на Федералната република.

С копие от него разполага водещото бизнес издание „Ханделсблат“. Докладът за дългосрочното развитие на държавните финанси до 2060 г. ще бъде представен на 17 февруари на правителството на канцлерката Ангела Меркел, а след това обнародван.

Авторите на документа подчертават значението на икономиите на държавни средства, за да се избегне песимистичният сценарий. При това се отбелязва, че основната заплаха за Федералната република остава демографската – ниската раждаемост, застаряването на населението и свързаното с това увеличение на социалните разходи.

В доклада се отбелязва, че колкото по-бързо Берлин започне да прави икономии, толкова по-малки ще се окажат дупките, които ще трябва да се запълват за поддържането на стабилни държавни финанси. Финансовата дупка може да нарасне от 0-2,4% през 2008 г. до 1,2-3,8% в настоящо време. В конкретни цифри това означава, че обемът на преразходите може да достигне между 37 – 119 милиарда евро.