Канцеларията на Общото събрание на ООН регистрира официално кандидатурата на Ирина Бокова за следващ генерален секретар на ООН, съобщи интернет изданието на ООН във версиите си на руски и китайски език. Писмото за номинацията й бе внесено от Постоянното представителство на България в ООН, което се оглавява от посланик Стефан Тафров.

Бокова е петият регистриран кандидат. Освен нея вече са записани министрите на външните работи на Хърватия Весна Пусич и на Черна гора Игор Лукшич, бившият министър на външните работи на Македония Сърджан Керим и бившият словенски президент Данило Тюрк.

Китайската страница на ООН припомни посещението на Ирина Бокова в началото на октомври 2015 г. в световната организация, когато след среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун тя заяви пред радиото на ООН: „Много съм поласкана, че моето правителство ме номинира за кандидат". Но дофевруари 2016 г. правителството на Бойко Борисов не казваше дали стои зад кандидатурата на Бокова. Едва в съобщение късно вечерта на 9 февруари 2016 г. се посочваше, че „във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет (правителството на Пламен Орешарски - бел. ред.), Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН)". Това означава, че казаното от Бокова през есента в Ню Йорк е било вярно, макар и потвърждението му да идва с четири месеца закъснение.