В пълна мистерия е обвито делото срещу Иван Евстатиев. Часове преди събитието към медиите се подава доста противоречива информация, а стартът на процеса бе отложен с 2 часа. Вместо от 13 часа, както бе оповестено предварително, делото ще започне в 15 ч., научи „Пазарджишка Марица”

Преди това, в 14 часа е насрочен разпит на медиците, направили назначената от съдията по делото Диана Стателова петорна съдебно-медицинска експертиза. Професионалните си становища се очаква да дадат петима медицински специалисти от Пловдив.

Наблюдаващият прокурор по делото Пламен Пантов съобщи, че резултатите от експертизата са готови. Обвинението ще поддържа тезата, че няма основания за изменение на мярката и Евстатиев трябва да остане за постоянно в ареста.

Адвокатката на екскмета Ташкена Колчева обаче твърди, че нямало никаква петорна експертиза. Били назначени няколко отделни – от нефролог, от други нефролози и кардиолог, от трети нефролог от Пловдив, от психиатър, от невролог и кардиолог от МВР-болница, изрежда юристката. По думите й, само последните двама експенти считали, че състоянието на Евстатиев позволява той да продължи лечението си в ареста.

Временно здравето му се е подобрило, но това не е гаранция, че няма да получи втори инсулт, че няма да последва нова сърдечна, бъбречна или диабетна криза, казва Колчева. На този човек му е необходима рехабилитация, както и спокойствие, за да се възстанови. В ареста условията не са подходящи за тази цел.

Защитничката ще поддържа искането си Иван Евстатиев да бъде освободен под парична гаранция. Смята, че магистратите трябва да вземат предвид и влошеното му материално положение. В момента той е без работа и не получава заплата. А от общината в Стрелча бил излязъл точно толкова беден, колкото е бил, когато е влязъл.

Също толкова противоречива е и разпространената днес информация, че бившият градоначалник ще бъде изписан днес от болницата, където се лекува след прекарания инсулт. И от Областната болница в Пазарджик, и от Прокуратурата отказват коментар по този въпрос, тъй като той се отнася за здравословното състояние на пациента и не е добре да се изнасят данни преди съдебното заседание. Зам.-шефката на лечебното заведение д-р Дора Шопова само обясни, че всички показатели вече са нормализирани. 

Рехабилитацията е приключила, назначени са медикаменти за домашно лечение, както и дати за двата контролни прегледа с изследвания, които се полагат след престой в болница.