Броят на децата с аутизъм се увеличава. За това алармира преди дни в ефира на радио София клиничният психолог Станислава Чуринскиене. По думите ѝ преди 10 години едно на 10 000 деца е било диагностицирано с аутизъм, а в момента средно за света 1 от 70 деца е от аутистичния спектър. Ако се върви с тези темпове след още 10 години ще се стигне до там едно на всеки две деца да има проблеми с общуването, коментира в ефира на БНТ психологът Станислава Чуринскиене.

Чуринскиене каза, че дори сега на това ниво на епидемиологична заболеваемост образователната ни система са задъхва да приеме и да интегрира децата с проблеми в развитието. Никой не може да каже какво точно се случва и защо се получават тези проблеми. В България официална статистика не се води, но в рамките на Европа се класираме на някое от средните нива (1 от 50 деца).

Децата аутисти се нуждаят от квалифицирани медицински грижи и от саздаване на процедура, която да помага на родителите да минат през всички стъпки, да знаят кои са нужните изследвания, да знаят какъв би могал да бъде медицинският проблем и да го адресират заедно с поведенческите терапии.

В конната база в Русе деца борят аутизма. Там сравнително отскоро се обучават деца, които са болни от церебрална парализа и аутизъм. Обучението започва от конюшната. Децата трябва да се запознаят с коня. Терапията се изразява предимно в контакт с коня, в социализиране на децята. Осигурена е контролирана среда. Децата се чувстват по-спокойни, понеже това е нещо ново за тях.