Учени от Великобритания предлагат нестандартно средство, което може да се окаже новото мощно оръжие в борбата срещу излишните килограми – всекидневен тест по математика, пише в. Daily Express.

Изследователи от университета на Нотингам са установили, че напрегнатото очакване преди математически тест повишава нивата на стресовия хормон кортизол и стимулира полезната кафява мазнина да произвежда топлина.

Специалистите напомнят, че докато вредната бяла мазнина складира излишни калории, „добрата” кафява мазнина отделя големи количества енергия, изгаряйки калориите и предпазвайки от напълняване.

Смята се, че кафявата мазнина играе важна роля в метаболитните процеси. По-големи количества от нея се наблюдават при хората с по-нисък индекс на телесната маса.

За целите на настоящото изследване 5 жени са били подложени на кратък тест по математика с цел да се предизвика слаб психологически стрес. Използвайки слюнчен тест за отчитане на стресовите нива и инфрачервена термография за проследяване на активността на кафявата мазнина, учените са установили възможна връзка между краткотрайния стрес и загубата на тегло.

Самият тест по математика не действа като стресов фактор. Като такъв се явява очакването му. В резултат на стреса се увеличават нивата на хормона кортизол, които се свързват с повишени активност на кафявата мазнина и отделяне на топлина.

Учените призовават да се проучи по-добре активността на полезната мазнина с цел да се разработят по-ефективни методи за предпазване от затлъстяване и диабет.

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че докато слабият стрес е в състояние да контролира затлъстяването, хроничният стрес влияе негативно върху метаболитното здраве.