Народното събрание ще проведе дебатите по вота на недоверие към правителството заради провала в здравната политика в сряда (17 февруари), предаде репортер на БГНЕС.

Не по-рано от 24 часа след края на обсъжданията в пленарна зала ще бъде насрочено и гласуването на вота на недоверието.

Според Правилника за работа на Народното събрание разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни от постъпването на предложението. По време на разискванията не могат да бъдат правени промени и допълнения в текста на проекта за решение.

БГНЕС припомня, че вчера представители на ПГ на БСП и ДПС внесоха в деловодството на парламента 69 подписа на депутати и мотивите за вот на недоверие към правителството заради провала в здравната политика. Народните представители, които се подписаха под мотивите са от БСП, ДПС, както и независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.

След като вотът бе внесен депутатът от ДПС Хасан Адемов разясни, че има индикации, че и други парламентарни групи, след като обсъдят мотивите, могат да се присъединят към вносителите на вота и евентуално да го подкрепят, визирайки БДЦ.

Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, но надеждата е да има корекция в този сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана, с командно-административен подход, лишават се български граждани от достъп до здравеопазване, каза вчера Адемов. Според него има и структурна бариера в лицето на т.нар. Национална здравна карта, а и друга, функционална - постановление №57 на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения, каза той. „Оттук нататък няма как българските лекари, специалисти по здравни грижи, да бъдат доволни и да работят спокойно. От друга страна пациентите също са притеснени, проблеми има и в лекарствената политика”, посочи още тогава Хасан Адемов.