Google ще предприеме още стъпки, за да се съобрази с правилото, което ЕС въведе - "правилото да бъдеш забравен", което се състои в това да се премахват линкове от цялата база на интернет търсачката, съобщава Bloomberg.

Най-скъпата по отношение на пазарна капитализация компания в света предприема допълнителни мерки, за да се съобрази с решението на Европейския съд от 2014 г., коeто даде правото на граждани на ЕС дад изискат от Google да премахне каквато и да е лична информация за тях от базата данни. С други думи, при написване на конкретно име в търсачката да не се показват никакви резултати.

Особеното в случая е, че в различните страни по цял свят Google оперира по различен начин, което поставя въпроси до къде трябва да стигне компанията, за да не попадне под ударите на ЕС отново.

До миналата година, когато гражданин на ЕС реши да потърси информация за себе си в мрежа, след като се е възползвал от правото си да бъде забравен, резултати биваха изтривани само от европейските сайтове. Това означава, че Google заобикаля правилото и оставя резултатите във всички сайтове, които са извън ЕС.

В края на миналата година европейските регулатори притиснаха Google да прилага правилото и за сайтове извън ЕС, което да осигури прилагането на правилото да бъдеш забравен на 100% и хора извън ЕС също да не могат да намират резултати за конкретното лице.

На практика, ако някой от България реши да се възползва от това правило, хората в страната няма да могат да намират информация за него в Google търсенията от България, но ще попадат на резултати от сайтове извън ЕС, ако има такива.