„Чух, че се говори, че бившият кмет на Пазарджик Иван Евстатиев (който преди две седмици бе обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче, б.а.) е замесен в смъртта на децата ми. Да, когато това се случи, той наистина беше градоначалник. Не мога да го потвърдя обаче, защото аз нямам още никаква информация“.
Това каза Фани Белнейска пред вестник „Всеки ден“, запитана как ще коментира възможността кметът изнасилвач да е замесен в зверството с убитите сестри Росица и Христина.
„От всякъде събирам информация, чакам да излезе нещо ново за смъртта на децата ми, но да виня човек, че е извършил нещо подобно, трябва да имам много сериозни доказателства. Не мога да се доверя само на това кой какво говори. Дано от полицията намерят нещо ново, вярвам, че може да се случи. Преди време се заговори, че друга известна личност – кметът на Пещера Георги Петърнейчев, е замесен в престъплението, а в медиите излезе информация, че аз го твърдя. Наложи се да му се извинявам лично, не мога аз да обвинявам хора“, разказва Белнейска пред медията ни.
Преди 11 години на 31 януари обезобразените тела на Росица и Христина бяха открити от местен козар захвърлени голи в местността Грамадите между Брацигово и Пещера. Децата бяха в неизвестност от 4 дни и бяха обявени за общодържавно издирване по искане на родителите им. Момичетата са видени последно живи на 28 януари в полунощ, когато са заснети на камера на Общинска банка в Пазарджик.
Повече от 120 души доброволци се включиха в издирването на двете сестри. Една от водещите версии на полицията в първите дни след двойното убийство беше, че са жертва на сутеньори, които ги принуждавали да проституират. Тогава директорът на пазарджишката полиция Жоро Стоицев заяви, че за пръв път в криминалната си практика вижда такава потресаваща гледка.
Напоследък все повече хора в Пазарджик развиват версията, че кметът изнасилвач от Стрелча е замесен в смъртта на Белнейски. Тогава той ръководеше града, откъдето изчезнаха двете деца. Малко по-късно скандалната персона не успя да спечели новите избори и бе принуден да се оттегли в родната Стрелча, където заема кметския пост. Една от причините, че Евстатиев губи властта в Пазарджик, е, че много от избирателите го забелязват често в компанията на млади момичета.
Самият Евстатиев е един от първите, които изразява съболезнования на семейство Белнейски. По-късно той насочва топката към сина на кмета на Пещера Георги Петърнейчев. Евстатиев казва на шефа на полицията, че в града са тръгнали слухове, че младият Атанас е сгазил сестрите. Именно заради това се налага после майката Фани Белнейска да се извинява на бившия кмет на Пещера, който по-късно се издига до зам.-министър на транспорта. Името на Петърнейчев е очернено несправедливо. Криминалистите разкриват, че нямат каквито и да е данни някой от това семейство да е замесен в убийството.
Още тогава всички власти в Пазарджик правят дори невъзможно да се потули разследването, въпреки че в града не спира да се говори, че двете деца са жертва на човек, който е на много високо ниво. С доживотна присъда за убийството се сдобива Лазар Колев, който до ден-днешен твърди, че е невинен.
Адвокат Марин Марковски:
Категоричен съм –
Лазар Колев не
е извършителят!
„По категоричен начин мога да кажа, че Лазар Колев не е убил сестрите Белнейски. По делото обаче не е имало каквито и да е информации, свързани и с името на Евстатиев. Трябва обаче да знаете, че когато някой падне на земята, той става удобен за ритане“. Това каза пред „Всеки ден“ адвокат Марин Марковски, който защитаваше правата на затворника, който беше осъден до живот за смъртта на Белнейски.
Върховният касационен съд постанови доживотен затвор без право на замяна за Лазар Колев. Решението на най-висшата съдебна инстанция бе окончателно и сега осъденият търка наровете на Софийския централен затвор. Присъдата дойде осем години след убийството на двете сестри.
Самият Лазар Колев винаги е твърдял, че е натопен заради тъмното си минало, не бил убивал Росица и Христина.

Бащата на насиленото момиче: Косата й бе оповръщана!
„Цялата й коса беше оповръщана, телефонът й бе мазен“, каза бащата на насиленото от бившия кмет на Стрелча 16-годишно момиче. Георги Белухов си спомни как дъщеря му се е прибрала у дома след инцидента. „Тя доброволно се качва в стаята му, за да му обясни защо иска да кандидатства „Право“. Той настоявал да я изслуша. Там я докарва до безпомощно състояние и започва да се гаври с нея“, сподели Белухов. „Тя знае, че той има връзки, че има оръжие и затова се страхува от него“, е мнението бащата.
Според прокуратурата травмите от насилие са безспорни, а по думите на родителя момичето му по принцип не ходи по купони и не контактува с момчета. „Била е девствена“, казва с болка Георги. „Така я е покварил и то точно той – един дядо, който трябва да пази децата, да ги възпитава“, категоричен е бащата. Вчера жителите на Стрелча организираха масов протест в града. „Как ще е болен? Артист от класа! Стефан Данаилов ръка ще му целува. За 10 дена хвана всички болести, описани в медицинските книги“, възмущават се хората от града.

Изнасилената тръгна на училище
Пострадалото момиче вече ходи на училище, съобщи адвокатът на семейството Атанас Димитров. Той твърди, че в деня, в който кметът е арестуван, поставени лица са се опитали да въздействат на семейството на Ирена да не предприемат действия. По думите на юриста Евстатиев извикал Ирена в хотелската стая, за да й обясни как да кандидатства за висше. Тя се подлъгала, защото му имала доверие. Там са изпили една бутилка водка, след което поръчали втора.
Първата експертиза доказва, че Ирена е била девствена преди контакта с Евстатиев, а по тялото й е имало следи от насилие. С втората и третата експертиза се обобщава, че девойката не е била малтретирана, но полов акт е имало. Семенна течност е открита и по чаршафите в хотелската стая. Семейството на жертвата твърди, че момичето се прибрало в дома си неадекватно и разстроено, като по лицето и тялото имало синини.
„Безрезервно вярвам на дъщеря си и искам справедлив процес“, заяви майката на 16-годишната ученичка. Тя сподели, че дъщеря й все още се стряска, когато види Иван Евстатиев по телевизията.

Мистерия и със смъртта на Татяна
Пазарджик се превърна в български Туийн Пийкс не само заради смъртта на сестрите Белнейски и сексуалните посегателства на бившия кмет на града Иван Евстатиев. Другото зверско престъпление на най-високо ниво е също свързано с кметския пост.
 
Кметската пиарка Татяна Стоянова бе убита на 12 януари миналата година, навръх имения си ден, до кооперацията, в която живее. Килърът я гръмна с 6 куршума. Говори се, че Татяна имала много сериозна информация за нередности в града, била готова да дава показания. Както със случая „Белнейски“, отново се прави всичко възможно да се прикрие извършителят, категорични са хората в Пазарджик. „Наскоро от полицията казаха, че кръгът на заподозрените се стеснявал. Така ще го стеснят, че след време случаят ще изчезне“, каза пред „Всеки ден“ жител на града.