Бивш полицай е задържан за разпространение на детска порнография. Това обяви в сутрешния блок на бТВ началникът на отдела „Трансгранична престъпност“ в ГДБОП Явор Колев. Ексслужителят на реда е заловен в малко населено място, поясни той. Колев обясни обширно и зачестилите хакерски атаки към държавни институции напоследък.

„Такива инциденти се случват много отдавна. Проблемът е, че тези сайтове на държавните институции са създадени преди повече от 10 години по европейски проекти и вече са изтекли договорите за поддръжката им“, каза той. Не се обръща внимание на интернет страниците, категоричен бе Колев. Това има по-скоро имиджов за самата институция ефект, подчерта той. Колев обаче е доволен, че правителството е възложило национална стратегия за национална сигурност. 

„Ясно са разписани инвестиции в тази област, така че в най-кратки срокове ще бъде обърнато внимание на информационната сигурност“, увери Колев.

Ясно е, че мейлите са изпратени от България, но са използвани ресурси от чужди страни, поясни Колев, като подчерта, че отделът ни по киберпрестъпност е много добър, а в него работел и човек от ФБР. „Това престъпление, ние сме го квалифицирали. Имаме насоки на разследване и се надявам в най-кратки срокове да обявим резултати. Има задържани, съобщи още експертът.

Това е престъпление по смисъла на НК. Наказанията са малки - глоби от 1000 до 3000 лева, няколко месеца затвор. Има осъдени по тези текстове. Надявам се новият НК, който предстои да бъде приет, да е осъвременен със санкции за киберпрестъпленията, изрази надежда Явор Колев.