Кметът на Пловдив Иван Тотев отхвърли изцяло твърденията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че е бил предупреден за рисковете при протеста на 14 февруари и е допринесъл за безредиците, след като е издал заповед за прекратяване на проявата едва след края на инцидента, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Тотев каза, че не е бил предупреден нито от МВР, нито от главния прокурор, както и че проявата е била разрешена на определено място и в определен часови отрязък, а за инцидентите е научил в писмен вид, след което се е наложило да пише заповед за прекратяване за още един час. Той отрече и да е получавал писмо от турския консул.

"Общината никога няма да си позволи да се противопостави на някоя институция, защото това е против основата на държавата", каза още кметът на Пловдив. "От февруари миналата година в града има протести и нямаше причина да не се разреши митингът на 14 февруари", каза Тотев, а що се отнася до твърденията на Лазаров, че в писмото от МВР са били указани ясно рисковете от ексцесии, то кметът отрече нещата да са били представени толкова сериозно.

"Въпреки че в града се развиваха извънредни обстоятелства, общината е реагирала по нормалния за документи път", обясни кметът. От получаването на писмото на МВР до отговора, с който се спира протестът, са минали час и нещо - времето, необходимо на деловодството да заведе писмото, да го предаде на кмета, той да го прочете и да отговори, отговорът да бъде написан от секретарка и предаден в деловодството, което да го заведе като изходно писмо. В 13.00 часа е било получено писмото от МВР, едва в 15.00 часа общината нарежда спиране на протеста, а в този час нещата вече бяха овладени и напрежение нямаше.