Учени от три водещи американски института обявиха на пресконференция във Вашингтон, че за пръв път са засекли т.нар. гравитационни вълни – хипотеза за деформации във време-пространството, за чието съществуване теоретично допусна преди близо 100 години Алберт Айнщайн.
Това е може би най-голямото научно откритие във физиката от десетилетия насам и то разкрива възможност да нова фаза в изследванията на космоса.
Новината съобщиха учени, работещи в Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO). Специалистите са от Калифорнийския техтологичен институт и от Масачузетския технологичен институт, п
Според тях са засечени гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на две черни дупки, които за 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1.3 млрд. светлинни години от Земята. За потвърждение са използвани два лазера, разположени в щатите Вашингтон и Луизиана и е измервано поведението на техни "лъчи" с дължина 4 км до точност 10 000 път по-малка от протон, обяснява Ройтерс. Така са засечени минимални колебания при преминаването през тях на гравитационни вълни. Колебанията са били конвертирани в звукови вълни и учените буквално са чули как двете черни дупки се сливат.