Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници, предупреди говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик на пресконференция днес в Анкара.
Челик аргументира това с реакциите на турския народ по повод нарастващия наплив на мигранти от Сирия.

„Бежанският поток е най-горещият проблем за нас през последните дни. Разбира се, чувствителността на Турция ще остане в историята на човечеството. Народът ни приема с удоволствие ситуацията, в която поделя хляба си с тези хора. Дотук държавата похарчи 10 млрд. долара, но усилията ни не са посрещнати с уважение“, коментира говорителят на ПСР.

Според него нагласите на народа се променили рязко напоследък и е започнал да настоява за отварянето на всички граници, за да може всички страни да поемат товара на хората, които бягат от смъртта.

„Конфликтът в Сирия не е ангажимент само на Турция, напротив, той е на всички държави. Оттам тръгна разпространението на тероризма и стигна до европейските столици. Европа обаче ще плати цената на собствената си безотговорност“, подчерта партийният говорител.

Челик заяви още, че ПСР осъжда прокюрдската Народно-демократическа партия заради нейната „погребална политика в полза на терористите от ПКК“. Осъждаме онези, които се опитват да представят терористичните групировки и смъртоносните им актове като съпротива, прекратяването на кланетата е основен наш приоритет, посочи говорителят.