В Румъния над 40% от населението живее в риск от бедност, което е едно от най-високите нива в ЕС, показва проучване на международната организация World Vision, която се занимава с предоставянето на хуманитарна помощ на Румъния.

Авторите отбелязват, че сред децата тази цифра надвишава 50%.

"Особено драматична е ситуация в селските райони, където 72% процента от семействата не са в състояние да осигурят на децата с пълноценно хранене. Цифрите показват, че 225 000 от децата на село си лягат гладни всеки ден, а много от тях са болни.

В селските райони децата не могат да получат образование, нито да си намерят работа като станат пълнолетни. Заради това 37% от тях са неграмотни – четат трудно и не могат да пишат.

Изследването показва още, че една трета от румънците искат окончателно да напуснат страната. Заради безработицата и бедността една пета от 20-милионното румънско население е принудено да търси щастието си в чужбина. Около 47,9% от хората между 25 и 34 години искат да напуснат страната, като най-предпочитаните страни за миграция са Германия, Великобритания, САЩ, Италия и Франция.