След като излезе информацията в медиите с моя резолюция има образувана преписка в комисията. Това каза председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров дни след като синдиците на КТБ публикуваха списъците в вложители в КТБ, а в тях имаше и магистрати, предаде репортер на БГНЕС.

В понеделник членовете на етичната комисия ще преценят как да процедират. Тодоров предполага, че след това в рамките на месец ще имат яснота и комисията ще вземе решение. Неофициално Тодоров го е обсъдил с неговите колеги и най-вероятно ще изискат оригинала на този списък и ще искат информация от Сметната палата за несъответствия в декларациите на посочените магистрати.

Освен магистрати Тодоров видял, че има и много други вложители, които са или участвали в изпълнителната власт, или техни роднини. „Така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи”, посочи той. Той посочи, че се внушава, че най-големите вложители с най-големите суми са магистрати, което определено не е вярно.

И на предишния представляващ на ВСС Соня Найденова й се струва пресилено да казваме, че КТБ е банката на съдебната власт.

А на заседанието си днес съдебните кадровици одобриха пакет от мерки, които да залегнат в плана за действие, който заедно с предложенията и на другите институции предстои да бъде разгледан от МС в изпълнение на препоръките на ЕК.