Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Новината бе потвърдена от  турското посолство в София по повод публикации в турските медии.

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на  бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството.

Новината бе публикувана тази сутрин  от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медиата цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради " антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Двете медии припомнят, че Лютви Местан, който към момента на инцидента със сваления руски боен самолет Су-24 още бе лидер на Движението за права и свободи, е бил изключен около месец по-късно след реч на Доган. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като "политическа грешка" и допълни: "Докато аз бях начело на партията не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава".

Турските медии пишат още зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски, чиито медии са публикували материали Турция след инцидента със самолети, "а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена". Изданията припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на "Шпигел" за Пеевски и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България,  "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски".  

От турското посолство в София не можаха да уточнят от кога е в сила забраната, но предположиха, че е била подготвяна няколко седмици.

Потърсени от "Дневник", от ДПС отказаха да коментират с аргумента, че това е дипломатически въпрос между две държави.