Малък детектор на лъжата за 135 лв. продават в мрежата. С него бихме могли да уловим половинката в изневяра. Поне в това ни убеждава рекламата на въпросната джаджа.От съобщението за въпросния детектор научаваме, че той не е детска играчка и не е подходящ за хлапета под 14 години, епилептици и хора с порблемно сърце. Машинката работи с пускане на ток, докато проверяваният е сложил ръка върху джаджата, пише „Телеграф”. Когато човек не казва истината, тя го ужилва. По тази причина професионалисти, работещи с големи полиграфи, поясниха, че подобни детектори от мрежата могат да бъдат опасни. Експертите са категорични, че този вид джаджи не са толкова надеждни като истинските полиграфи. 

Между 100 и 150 лв. средно върви проверката в момента на професионален полиграф. Отскоро към този тип проверка са се насочили наши баровци, които искат да проверят новата чистачка или детегледачка. Проверката се прави още в началото, когато те постъпват на работа. За целта кандидатите за въпросните места подписват декларация, че доброволно се подлагат на машинката, тестваща истината. С нея родителите са спокойни за човека, когото оставят вкъщи да гледа децата. 

На полиграфа се пращат още нови служители, като на тях им се проверява мотивацията за работа. Шефовете им искат да проверят дали не идват при тях с цел шпионаж. Дали са честни към бъдещи сделки се тестват и бизнес партньори. Последната услуга дори е много нова, така че досега само няколко баровци са я ползвали у нас.