Днес в 12.30 ч. представители на ПГ на БСП лява България и ДПС внесоха в деловодството на НС 69 подписа на депутати и мотивите за вот на недоверие към правителството заради провала в здравната политика, предаде репортер на БГНЕС.

Народните представители, подписали се под мотивите са от БСП, ДПС и двама независими.

Има индикации, че и други парламентарни групи, след като обсъдят мотивите, могат да се присъединят към вносителите на вота и евентуално да го подкрепят, поясни депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той добави, че има предвид БДЦ. Двамата независими депутати, подписали се заедно с народните представители от БСП и ДПС, са Велизар Енчев и Георги Кадиев.

Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, но надеждата е да има корекция в този сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана, с командно-административен подход, лишават се български граждани от достъп до здравеопазване, продължи Адемов. Има и структурна бариера в лицето на т.нар. Национална здравна карта, а и друга, функционална - постановление №57 на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения, каза той. Оттук нататък няма как българските лекари, специалисти по здравни грижи, да бъдат доволни и да работят спокойно. От друга страна пациентите също са притеснени, проблеми има и в лекарствената политика, подчерта Адемов.