Затвърждаващият четвърти прием на ваксини за имунизация на новородените срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б не е наличен и не се провежда поради липса на ваксини. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС. Става въпрос за последната – четвърта ваксина, която се поставя на децата в началото на втората година от раждането им. Първите три ваксини се поставят на новородените след втория месец, по схема през един месец.

В писмото до депутата от опозицията, Москов отново обяснява хронологията на получените от Турция ваксини. Министърът уточнява, че след като не е имало нито един участник в обществената поръчка за доставка на ваксини, обявена през март месец 2015 г., се е стигнало до дарението на ваксини от Турция, което било единственият изход от създалата се ситуация. “До момента се извършва основна имунизация на новородените с три приема срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б. Затвърждаваният четвърти прием към момента практически е спрян”, пише здравният министър.

В отговора му на няколко пъти се споменава, че ваксините са срещу “тежки заразни заболявания с висока смъртност и инвалидизация, някои от които (дифтерия, тетанус, полиомиелит) не се регистрират от десетилетия на територията на страната като резултат на прилаганата имунизационна програма и високия имунизационен обхват”.

В заключение здравният министър отбелязва, че има две одобрени от правителството Споразумения за доставка на 40 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца от Турция, както и за дарение от България на Турция на 1 млн. дози ваксини срещу туберкулоза, които обаче все още не са реализирани.