Общо 11,5% от населението на Сирия са убити или ранени от началото на конфликта в страната през март 2011 г. Това посочва проучване на неправителствената организация Сирийски център за политически изследвания, цитирана от в. „Гардиън“. Смъртните случаи, причинени по време на петгодишната война, се изчисляват на 470 000 души – значително над цифрата от 250 000, която обявиха от ООН, преди да спрат да водят статистика преди 18 месеца.

Броят на ранените достига до 1,9 млн. души, като в същото време е намаляла и продължителността на живота – от 70 г. през 2010 г. до 55,4 през 2015 г.

Също така значителни щети са нанесени и на финансите, инфраструктурата и институциите в държавата, които са „почти заличени“ заради „катастрофалното въздействие“ на войната. Общите икономически загуби за държавата са оценени на 225 млрд. долара.

Докладът на Сирийски център за политически изследвания идва на фона на съобщенията за офанзива на правителствените сили срещу град Алепо. Според „Червеният кръст“ 50 000 души са напуснали засилващите се сражения на север, като за тях са необходими провизии с храна и вода.

От загиналите 470 000 души близо 400 000 са директни жертви на насилие, докато останалите 70 000 са починали заради липса на адекватни здравни услуги, лекарства, храна, чиста вода и жилища.

Върховният комисар за човешки права, който отговаря за статистиката на смъртните случаи в конфликтни зони, спря да брои загиналите в Сирия към средата на 2014 г. заради липса на достъп и намаляване на доверието в източниците на информация. До скоро Сирийският център за политически изследвания беше базиран в Дамаск като данните за него са събрани на терен в Сирия.

„Ние използваме много точни методи и сме сигурни в тези цифри“, каза Раби Насър, автор на доклада. „Броят на индиректните смъртни случаи ще бъде още по-голям в бъдеще, въпреки че повечето неправителствени организации и ООН ги пренебрегват“, допълни той.

Според доклада атмосферата на „насилие, страх и фанатизъм“, изнудване, кражби и трафик помага за продължението на въоръжения конфликт. Сирийската икономика от своя страна се е превърнала в „черна дупка“, поглъщаща източници от страната и от чужбина. Производството на петрол продължава да бъде важен източник на средства както за „Ислямска държава“, така и за други въоръжени групи, се посочва в доклада.

Потребителските цени през изминалата година са се повишили с 53%. Повишаването обаче не е равномерно разпределено в страната. „Цените в конфликтните и обсадени зони са много по-високи, от където и да е било в страната“, се казва в текста. Близо 13,8 млн. сирийци са загубили досега източниците си на доход.

В същото време намаляването на населението на Сирия с 21% може да обясни голямата бежанска вълна към Европа. Общо 45% от сирийците са били разселени, като от тях 6,36 млн. души са вътре в страната, а 4 млн. са в чужбина.

Само през 2015 г. бедността се е увеличила с 85%.