Гаф на синдиците на КТБ - разпространиха грешен списък с влоговете и кредитите на партиите във фалиралата банка. КТБ се оказва предпочитана банка от доста централи. Там са били вложени над 6 милиона лева на различни партии.

Първи за грешката алармираха от партия "Глас народен", съобщи бТВ. В партията на Светльо Витков с изненада установяват, че са забогатели и вместо 140 хиляди лева имат почти 900 хиляди.

По грешка синдиците на КТБ направиха по-бедно НДСВ - не 1,3 милиона, а с милион повече е имала в КТБ партията.

Най-разочаровани може да се каже ще са от Земеделския народен съюз - те на хартия първоначално имаха депозит от 1,3 милиона, който в правилния списък се стопи до 50 лева.

БСП-Варна се оказа не с милион депозит, а с 85 хиляди.

Александър Кацаров - пиар на КТБ, коментира, че става въпрос за техническа грешка и в размяната на сумите не е имало умисъл.

"Истината е, че сумата е 120 хиляди лева от субсидията”, каза Венцислав Мицов от „Глас народен”, който допълни, че за парите не е имало риск, тъй като сумата е защитена.

Тези 120 хиляди са част от субсидията, изплатена от Министерството на финансите, която е 140 хиляди. Синдиците отчитат двете трансакции, затова и новите верни данни се разминават със сметките на партията.

Големият въпрос според Мицов е как да вярваме сега на останалите списъци с вложители или кредитополучатели. От партията показват извлечения с депозитите си и чакат новия верен списък.

„ То за нас вече, каквото и да кажат, все тая. Това е като да обясняваш, че нямаш сестра”, коментира Мицов.

Грешният 1 милион по сметката на варненския областен съвет на БСП предизвика буря в София. В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари и съм възложил на партийното счетоводство, защото нямаше информация снощи”, посочи лидерът на социалистите Михаил Миков.

Поправките показват, че ДСБ е имало не около 270 хиляди, а 2,4 млн. на депозит там.

След проверка от КТБ гарантираха, че няма други забогатели по грешка в списъците им.

От КТБ бяха категорични, че други грешки в списъците няма - нито за партиите, нито за личностите от властта. Вторият се оказа пълен с имена от съдебната власт и роднините в нея.

Отворен остава и въпросът къде са насочвани лихвите по депозитите на партиите, защото по правило при депозирането се посочва дали печалбата да отива по сметка на някого, или да остава за партията. Тази информация липсва в списъците на синдиците - и в грешния, и във верния.

От НАП съобщиха, че са започнали проверка за съответствие на доходите на хората от списъка на синдиците.

В парламента също депутатите водиха разгорещен дебат какво показват списъците.

„Това, което се насаждаше месеци наред в обществото, е, че това е банка на властта. Това донякъде е вярно, но това е банка на съдебната власт”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„ДПС ще отиде още по-нататък в публичността. Ще направим проучване законодателно как може да бъде осветен докладът на компанията, която прави разследване, Алекс партнерс , на КТБ”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Тези списъци не дават отговор на въпроса кой източи банката, отбеляза пък Мартин Димитров от Реформаторския блок.