Онкологични клиники, отделения и болници няма да бъдат закривани. Това уверяват от Министерство на здравеопазването. От ведомството са категорични, че всякакви интерпретации и спекулации за закриване на онкологични легла са лъжа.

Закриване на онкологични клиники, отделения и болници не било предвидено нито в Националната здравна карта, нито в някакъв друг нормативен документ на Министерство на здравеопазването.

Припомняме, че Националната здравна карта вече е публикувана на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Картата представя нуждата по населени места от специалисти, легла и направления. Вече е установен недостиг на специалисти в базови направления на места.

405 педиатри не достигат у нас. В болничната помощ методиката на картата е установила пренасищане с ортопедии в София - те са 22, както и над 100 кожни специалисти. За сметка на това обаче столицата страда от липса на общо 113 педиатри.

Картата няма да определя пари и договори с Касата, а достатъчност и качество на медицинската помощ.

Големите държавни болници няма да са приоритетни при сключването на договори, няма да делим болниците по собственост, а по изпълнение на критериите, категоричен бе здравният министър д-р Петър Москов при представянето на проекта в ресорната парламентарна комисия.