Нямам с кого да преговарям за блокираната граница Илиндин - Ексохи. Искахме среща с областния управител на Драма, но той днес се обади и каза, че физически не може да отиде, защото е блокиран от протестиращи.

Това каза относно гръцката блокада на границата министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер на БГНЕС.

Имаме готовност да проведем преговори, ако той може да повлияе на протестиращите там, посочи Московски. На Илинден тежкотоварният трафик е блокиран. Пускат се автомобили и микробуси. За съжаление там е много тясно мястото и няма как камионите по някакъв начин да се завъртят и да се върнат обратно за да минат през КГПП Кулата, който от тази сутрин е отворен, посочи той.

Затова те остават блокирани там, независимо, че опашката не е много голяма, посочи Московски, като уточни, че става дума за между 40 и 60 ТИР-а.

Кулата днес цял ден е отворена, повтори той. Относно това, че от Еврокомисията са посочили, че ще се намесят само в краен случай, Московски коментира, че това е краен случай. "Аз по-краен случай от това не виждам. Ако снощи не бяхме отишли, щяха да се сбият", уточни той.

В телефонни разговори от Еврокомисията са посочили, че страната ни трябва да се опита да реши проблема на двустранно ниво. "Очевидно е, че не можем да го решим на двустранно ниво. Още повече, защо трябва да го решава двустранно като в колоната са блокирани на 50% коли с европейски регистрации".

Московски посочи още, че се създава организация да се вземат писма от Асоциациите на превозвачите в Румъния, Унгария,Словакия, Полша, Чехия, Австрия. Убеден съм, че ще има шум по тази тема, категоричен беше той.