Към момента партньорите в управляващото мнозинство нямат никакви различия по отношение на това, че съдебната реформа остава основен приоритет пред управлението на страната. Това посочи пред журналисти заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета за развитие. 
Румяна Бъчварова съобщи, че е била разгледана Националната стратегия за отбрана, която е получила подкрепата на управляващите партии. Тя допълни, че по нейно предложение в стратегията е включена и възможността армията да участва по-ефективно в охраната на българската граница. Предложението ще залегне и в Закона за въоръжените сили, чиито промени се подготвят в момента. Министър Бъчварова уточни, че военните ще могат да оказват съдействие при охраната на границата с присъствие и техника само при извънредни и кризисни ситуации. 
По искане на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по време на заседанието на Съвета за развитие е разгледан и въпросът за изграждането на втори лифт в Банско.Тя припомни, че това е тема, разглеждана още на 25 януари миналата година. Според Бъчварова членовете на съвета имат разбиране, че трябва да се работи в тази посока, като уточни, че единствено от Реформаторския блок са се въздържали с аргумента, че искат да съгласуват положителната си позиция със своите партньори в парламентарната група на формацията. Бъчварова обясни, че до този момент решението за концесията в Банско е било отлагано заради възражения отстрана на Реформаторския блок. Заместник министър-председателят посочи, че това забавяне е причина Министерството на околната среда и водите да закъснява с изпълнението на своите задължения по казуса.
По време на заседанието са одобрени още предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Стратегия за децентрализация 2016-2025 година, Програма за изпълнението на Стратегията за децентрализация за периода 2016-2019 година, както и проект на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Бъчварова съобщи, че тези предложения са били приети без възражения от членовете на Съвета за развитие.
Заместник министър-председателят коментира и кризата по границата с Гърция, като заяви, че министърът на транспорта Ивайло Московски и заместник-министрите на външните и на вътрешните работи Валентин Порязов и Филип Гунев са се справили изключително добре със ситуацията. Румяна Бъчварова обяви, че през вчерашния ден тя и министърът на външните работи Даниел Митов са говорили със своите гръцки колеги и са получили и тяхното съдействие за решаването на проблема.