Работим в посока да дадем възможност на българската армия, ако това се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границите заради бежанската криза. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Изказването на Бъчварова дойде след края на заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет, в който участват представители на АБВ, ПФ, РБ, ГЕРБ, както и на част от министрите от кабинета, чийто председател е Бъчварова.

Вътрешният министър поясни, че евентуална армия по границите ни е част от плановете за спешни мерки, които са били разработили преди 6 месеца и сега се допълват. „Армията да може да оказва съдействие при охраната на границата в съвместни екипи с граничари да осигуряват физическо присъствие и техника. Не става дума за постоянно присъствие, а в случай на извънредна, кризисна ситуация, ако ресурсът на МВР не позволява да се гарантира цялата сигурност, да се обръщаме към съдействие за армията”, уточни Бъчварова.

От друга страна, по повод блокадата на границата с Гърция, Бъчварова поясни, че са създадени условия обработката на автомобили да става по-бързо. „По никакъв начин това не става за сметка на занижения контрол. Въведоха са и мобилни екипи, които да правят предварителни проверки, за да може да се гарантира по-бързо преминаване и контрол на границите. Изпратени са подкрепления за полицията, която е на границата”, съобщи още вътрешният министър.

Съветът за развитие има консултативен характер, като на днешното му заседание не са били обсъждани кадрови теми, стана ясно от думите на вицепремиера. Все пак е било установено общо разбиране за това, че съдебната реформа трябва да продължи. „Екатерина Захариева представи нейния проект и начина, по който ще се съгласуват отделните позиции. Всички се обединихме около това, че въпросите, по които имаме различни позиции ще бъдат уточнявани преди да се внесат законопроектите. Ще работим за това да излизаме с общи становища”, съобщи Бъчварова.

Съветът е разгледал и въпроса за втори лифт в Банско, като се е постигнало разбиране, че трябва да се работи по тази посока. Други теми, с които са се занимали участниците в него са били Националната стратегия за отбрана към, която са приели няколко допълнения, както и инвестиционната програма за подпомагане на слабо развитите региони.

Изборът на Меглена Кунева за образователен министър, според Бъчварова, не разделя коалицията. Някои от темите за образованието са били обсъдени и на днешния съвет сред, които провеждане на срещи между Бъчварова и Кунева с оглед на сигурността в училищата.

Антикорупционният закон и реформата в МВР ще бъдат разгледан на следващото заседание на Съвета. Запитана дали ще има допълнителни срещи със синдикатите за реформата в МВР, Бъчварова поясни, че реформата е била представена първо на тях още преди законопроектът да бъде качен за публично обсъждане.