На 10 февруари в Силистра за пореден път бе отпразнувано освобождението на града от турско робство със събития от програмата „Пред олтара на Свободата“. С участието на представители на властта – община Силистра, Областна администрация Силистра, на различни институции, патриотични клубове и граждани, бе проведена панихида в памет на загиналите войни от различни нации, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в православния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“.
 
От името на Областна администрация Силистра в мероприятията участваха областният управител Стоян Бонев, заместник областният управител Елена Томова и главният секретар Ивелин Статев. Общината бе представена от целия екип на кмета д-р Юлиян Найденов, а Общинският съвет - от представители на различни партии и коалиции.
 
След това бе проведено шествие начело с Градски духов оркестър Силистра до сграда на ул. „Хан Омуртаг“, на която преди десетилетия е поставена плоча, отбелязваща, че на този ден – 10 февруари 1878 г., на това място е посрещната руската войска – освободителка.
 
Кметът на общината д-р Юлиян Найденов прочете слово за празника на града, в което отбеляза, че за силистренци той е въплъщение на новото начало и на дългия път към национално обединение и духовен разцвет. Тематичното слово, посветено на деня, бе представено от дългогодишния учител – историк Тодор Николаев, чрез което той описа сложните исторически и политически моменти в навечерието, по време и след Освобождението на Силистра и на България от турско робство.
 
Третото слово тази година бе от Мартин Маринов – ученик от от ПМГ „Св. Климент Охридски“, в която гимназия е един от трите силистренски Клубове „Млади възрожденци“. Другите два са в СОУ „Никола Вапцаров“ и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, чиито представители, заедно с техни връстници от ПГСУАУ „Атанас Буров“, ПЗГ „Добруджа“ и др., също участваха в тържеството.
 
В празничния ден бе проведена и традиционната от 2002 г. насам Среща на поколенията кметове и управляващи общината в Силистра, на която домакин е кметът общината. На неговата покана се отзоваха дългогодишният кмет Йордан Нейков, председателят на т.нар. Временна управа (1990-1991 г.) Георги Балушев, който е бил заместник областен управител на голямата област Русе в средата на 90-те години, впоследствие заместник кмет и председател на Общински съвет Силистра (2007-2008 г.); председателите на общински съвети д-р Марин Пейчев (1995-2007 г.) и председателят на Общински съвет Силистра Александър Сабанов (2008-2011 г.).
 
В срещата, на която бе направена презентация на събитията в общината от миналия февруари до днес, участваха настоящият заместник председател на ОбС-Силистра Орлин Николов и заместник кметовете Емил Гойчев и Мирослав Тодоров.