През декември беше обявено официално, че романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран.

Екипът, стоящ зад този мащабен проект, обяви, че активната дейност е започнала по-рано от предвиденото и първият етап от заснемането на филма е вече изцяло готов.

Промяната в предварителния график е направена с цел да се използват обилните снеговалежи и минусовите температури, обхванали цялата страна в средата на месец януари. От екипа разкриха, че точно такива тежки зимни условия са им били необходими, за да създадат максимално реалистично първите сцени от екранизацията по едноименния роман на Милен Русков.

Продукцията е била базирана в град Плевен, а снимките са направени в близост до село Горталово, където е създаден един от най-запомнящите се филми в историята на българското кино – „Хан Аспарух“.

Организацията и логистиката на снимачния процес са били изключително сложни поради ниските температури и обилния снеговалеж, а на моменти работещите на терен и актьoрите са си проправяли път с верижни машини и специализирана техника.

Допълнително съдействие са оказали и от община Плевен, за което екипът благодари.

Снимките на „Възвишение“ ще се осъществят хронологично, на четири отделни етапа: през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016-та година, като ще отнемат общо около 50 снимачни дни.

Официалният тийзър на филма „ Възвишение“ вече имаше своята премиера на голям екран през декември, а онлайн версията е достъпна в официалната Facebook страница на проекта.

Продуцент на „Възвишение“ е Иван Дойков „Сърпентайн“ ООД. Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова “Ол Старс ин” ЕООД, БНТ, Нина Алтъпармакова “Булфилм” ООД, Николай Ишков “Авансцена” ЕООД и НДК.

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.