Народното събрание разреши на ДАНС да събира информация за пътниците от авиопревозвачите, съобщи „Фокус”. Това стана с приемането на последните промените в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

В промените е заложено резервационните данни на пътниците (PNR данни), които представляват информация, предоставена от пътниците и събирана и съхранявана от въздушните превозвачи. Те включват информация, като дата на резервация/издаване на билета, планирана(и) дата(и) на пътуването, имена на пътника, дата на раждане, адрес и координати за връзка, информация относно плащането, данни за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническа агенция или пътнически агент, данни от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др.

Според мотивите на вносителя на промените използването на информацията за пътниците, събирана от авиопревозвачите, е важен инструмент за осъществяване на превенция, установяване и разследване на престъпления и наказателно преследване на извършителите.

Анализът на резервационните данни на пътниците (Passenger Name Record - PNR) подпомага идентификацията на високорискови пътници, непознати до момента на компетентните органи, в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, трафика на хора, сексуалната експлоатация на деца и други тежки престъпления.

Промените се налагат заради тежката организирана престъпност, както в Европа, така и в САЩ. След терористичните нападения от 11 септември 2001 г., неуспешният терористичен опит през август 2006 г. за взривяване на няколко самолета от Великобритания за САЩ и опитът за терористичен акт на борда на самолет от Амстердам за Детройт през декември 2009 г. показаха възможностите на терористите да организират атаки срещу международни полети в която и да е държава.

Сериозната загриженост за световната сигурност, предизвикана от бруталното насилие, упражнявано от терористичната организация „Ислямска държава“, предизвика ООН да препоръча през 2014 г. на държавите да променят наказателното си законодателство.