Почти четири пъти по-малко пари отколкото за обикновените граждани и бизнеса излиза на Народното събрание паркирането на депутатите, които ходят на работа със собствените си коли и ги спират в района на Синята зона за платен престой до парламента, показа проверка. 222 000 лв. на година превежда най-висшата институция в държавата на столичната общината за 85 места в обособения служебен паркинг между храм-паметника „Свети Александър Невски” и БАН и за още 15 на площад "Александър Първи" до сградата на бившия Партиен дом, в която заседават парламентарните комисии и се помещават кабинетите на депутатите.Така едно от общо стоте паркоместа излиза на НС 185 лв. на месец. В същото време за служебен абонамент за едно място в Синята зона в центъра на столицата, фирмите броят по 650 лв., пише "Монитор". Таксата за депутатските паркинги е определена със споразумение още през 2006 година.

Преференциалната тарифа

се е запазила и при преподписванията на договора. Включително след премахването на загражденията на депутатския паркинг зад сградата на БАН през 2012 година и предоговарянето на условията. Тогава обаче специалните места за паркиране на депутатите са се стопили наполовина. Преди това НС разполагаше със 180 паркоместа, заяви главният секретар на парламента Иван Славчов, който е категоричен, че законодателният храм е редовен платец по отношение на общинската хазна. Той добави, че с премахването на оградите на служебния депутатски паркинг, освен че са били отворени нови постъпи, включително към посолствата зад БАН, е било осигурено и място за спиране на кортежи. Славчов е категоричен, че в периметъра край северната и източната фасада на сграда на НС спират само служебни коли на парламента, а личните си автомобили всички депутати трябва сместват зад БАН. Въпреки драстичното свиване на паркинга, досега главният секретар на парламента не бил получавал оплаквания от народни избраници, които не са намерили място за колата си.

За 2016 година фирмите са запазили общо 710 места пред офисите си, като 432 от тях са в Синята зона. Приходите от „Служебен абонамент” в общинската хазна ще са 5 184 796 лв. Бизнесът плаща месечно по 650 лв. за паркомясто в Синята зона и по 450 лв. в Зелената зона. Местата обаче са запазени само за работните дни от 8 часа до 19 часа. През останалото време те са свободни за столичани. Предвидена е отстъпка от цената от 10% при предплащане на сумата за цяла година и 5% за шест месеца. Така вместо да заплатят цялата сума от 7800 лв., гражданите и фирмите могат да си спестят до 780 лв. В същото време обаче депутатските паркоместа излизат едва по 2220 лв. за една година.

Според доклад към бюджета на НС за 2016 година, паркирането в Синята зона, което излиза безплатно на депутатите и четири пъти по-евтино от обичайното на НС, е подсигурено на 77%. Освен че парламентът се е погрижил да осигури място за спиране на личните им автомобили, в същото време се е подготвил да поеме разходите на народните избраници за пропътуването на общо

3,6 млн. км със служебните лимузини

от автопарка му.
В доклада е разписано също така очакването за една година депутатите да изядат в работно време храна за 700 бона. В следващите две години ще бъдат увеличени и парите за НС, чийто бюджет ще набъбне от 53,4 млн. лв. до 54 млн. лв. Средствата за международна дейност на законотворците, включващи воаяжите им зад граница ще скочат с над 100 хил. лв. Ще бъдат подменени и половината компютри на НС.