Европа се плъзга към „модерни 1930-години“ ,предупреди бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис , като основа ново движение, което по неговите думи ще „демократизира“ континента.Говорейки пред The Independent, цитиран от "Фокус", след като очерта визията си за проекта ДИЕМ 25 (Движение демокрация в Европа 2025), самоописващият се като „Марксист-еретик“ Варуфакис заяви, че иска да отнеме властта от безотговорните, авторитарни елити и да я предостави на европейските граждани.

Седем месеца, след като подаде оставка като министър на финансите на Гърция, Варуфакис сега мисли, че знаците, че Европа повтаря историята „са навсякъде“.

„Ние нямаме нацисти, които правят Кристалната нощ в Берлин. Но имаме нацисти в Гърция, които правят подобни неща в гръцките предградия - те атакуват посред нощ магазините и домовете на мигрантите. Има големи разлики, но от гледна точка на един икономист, има и ужасяващи прилики“, заяви Варуфакис. 

Той посочи високото ниво на безработица в еврозоната като важна причина за съществуващото напрежение.

„Безработицата все още е на кризисни нива, два пъти по-висока от тази в САЩ и Великобритания, които в момента постигат това, което икономистите наричат „пълна заетост“. Ако безработицата в САЩ и Великобритания беше все още 10-11%, правителствата щяха да рухнат. Но в Европа ние все още нямаме демократичен процес“, добави бившият гръцки министър.

Според Варуфакис, Европа е управлявана от елит, който е по-безотговорен от всякога, а Европейският парламент е беззъб орган. 

„Парламент само по име, парламент , който не може да създава закони“, твърди Варуфакис.