Теориите по тази тема са много. Истината е, че идеална разлика няма. Всичко зависи от сбор от фактори – характерите на двете деца, условията за тяхното отглеждане и възпитание, нуждите на всеки член от семейството и т.н. И все пак – можем да откроим някои предимства и недостатъци на малките и по-големите разлики между децата.

1-3 години

Предимства: Колкото по-малка е разликата между първото и второто дете в едно семейство, толкова по-голяма е вероятността да има разбирателство между тях. Двете деца ще отраснат като приятели, а не като конкуренти. Затова и може да бъдете сигурни, че при малка разлика първото ви дете няма да ревнува толкова от второто, колкото ако разликата е по-голяма.
Друго голямо предимство е, че „трудните“ първи години, когато децата са буквално залепени за родителите си, ще минат накуп и за двете ви деца. Ако разликата е по-голяма, вие ще бъдете родител с бебе, „завързано“ за вас, за много по-продължителен период.
Също не е без значение, че децата ще делят едни и същи играчки и интереси.

Недостатъци: Натоварването за вас е огромно с две малки деца. Общите играчки могат да стават по-често повод за разправии.

Над 4 години

Предимства: Голямото ви дете вече е достатъчно пораснало, за да се храни само, да ходи само до тоалетна, да се занивама само за известно време. Така ще може да отделите време на бебето, а при късмет дори и да получите помощ от каката/баткото. По-голямото дете един ден ще може да помага на по-малкото в уроците, в игрите също, да бъде негов закрилник.

Недостатъци: При такава разлика често се поражда вражда между двете деца, защото те са на доста различен етап от развитието си и най-вероятно и двете ви ревнуват от братчето или сестричето си. Освен това различните възрасти изискват различен тип грижа от ваша страна. Докато захранвате бебето, голямото дете се нуждае вече от цитрусови плодове, мед, месо, млечни изделия, ядки. Докато бебето играе в „бебешкия“ сектор на парка, там за голямото ще е скучно.

Какъв е изводът?

Ако имате помощ от баби и дядовци, или имате достатъчно средства, за да си позволите помощница в домакинството, най-добре е да родите двете си деца с по-малка разлика. Ако с вашия съпруг сте приключенски типове, обичате да пътувате и да се забавлявате с приятели, по-добре е да имате деца с малка разлика, в противен случай отглеждането на първо, а след това и на второ бебе, ще отнеме твърде голям период от живота ви.