Адвокатите от PCVA приемат жалби от пострадалите потребители, които са се сблъскали с проблема "Грешка 53" и подготвят колективен съдебен иск срещу Apple.
Проблемът се появява при ремонт в нелицензиран от Apple сервиз на бутона Home, в който в вграден скенер за пръстови отпечатъци. Преди обновяването, същите iPhone са работили месеци наред без никакви проблеми.
Guardian допълва, че известният фотограф Антонио Олмос останал с безжизнен iPhone, след като преди няколко седмици е обновил операционната система. Фотографът се намирал в далечните Балкани и по-точно в Македония, където няма официален сервиз на Apple, но му се наложило спешно да ремонтира своя iPhone 6. 

Местните специалисти заменили дисплея и бутона Home. Смартфонът е работил без никакви проблеми, а когато Олмос приел предложението за обновяване на операционната система, смартфонът блокирал и извел съобщението "Error 53". В лондонския Apple Store фотографът научил, че блокиралият по този начин смартфон не може да се поправи или разблокира.
PCVA допълва, че Apple нарочно принуждава потребителите да използват само техните сервизни центрове, услугите на които са много по-скъпи от другите сервизи. А това е незаконно.