Ново изследване свърза бананите със създаването в близко бъдеще на лекарство, което ще се бори с грипа. Но докато то още не е създадено, има изобилие от храни, които можем да консумираме сега и да отблъснем грипа още тази зима, казват диетолозите.

В идеалния случай тези храни трябва да са постоянна част от нашето целогодишно здравословно меню, а в началото на зимата могат да повишат съпротивата на организма ни срещу микроби и вируси, пише Vesti.

Освен това тези храни могат да облекчат симптомите ни, ако вече сме се разболели, както и да съкратят боледуването ни. Ето и кои са те:

Банани
Проучване, публикувано в списание "Клетка" показва, че лецитинът в бананите може да бъде проектиран така, че да лекува грип при мишки. В действителност това показва обещаващи резултати за лечението на нашумели вирусни заболявания, включително Ебола. Летицинът работи като покрива със захари вируса и така му пречи да влезе в клетките. Преди време този метод е показал, че работи при ХИВ, но само с нежелани странични ефекти.

Според експертите това откритие е много вълнуващо, защото лецитинът в бананите има потенциала да бъде разработен така, че да се превърне в широкоспектърен антивирусен медикамент. Разбира се, всичко това все още е много далече от прилагането му върху хора, така че засега нека ядем банани, защото са богати на витамини B6 и C.

Зеленолистни зеленчуци
Когато искате да зарадвате организма си с хубава доза витамин C, най-добре е да устоите на изкушението да изпиете чаша прясно изцеден портокалов сок. При изстискването на практика изсушаваме портокала, като изстискваме захарта му в чаша, а захарта не е най-полезното за организма.

Вместо това си направете една голяма купа със салата от зеленолистни зеленчуци. Изстискайте в нея за дресинг един лимон или лайм – скорошно проучване показа, че лимонът помага в борбата с норовирус, а лаймът може да помогне да устоим на заразяване с холера.

Бадеми
Шепа бадеми е дозата ни от антиоксиданта витамин Е. Едно изследване показало, че допълнително витамин Е в имунната система на мишките е достатъчно, за да ги предпази от бактериалната инфекция, която причинява пневмония.

Тиква
Ако си купите витамини от магазина, те не само няма да ви предложат същите ползи, както ако ги консумирате от извора, но и могат да ви навредят. Това е особено вярно за пушачите и витамин А. Добрата новина е, че много храни, богати на витамин А са в сезона си, точно когато върлуват и гриповете. Тиква, сладки картофи, пъпеши, моркови – всички те съдържат много от този витамин.

Черупчести морски дарове
Това е най-добрата причина да се храните със стриди и раци: цинкът, който те съдържат изглежда ограничава възпалението, забавяйки имунния отговор на организма. Ето защо хората взимат цинкови таблетки, когато усетят, че започват да се разболяват. Добре е да укрепите тялото си с цинк още преди да имате симптоми.

Боб
Желязото помага на транспорта на кислород до клетките, тъканите и органите, така че, ако нямате достатъчно от него, ще сте по-податливи на заболявания. Желязо в лесно смилаема форма можете да намерите в храни като боб, зеле, тофу. Освен това бобът ще увеличи приема на фолиева киселина за организма ви.