Зукърбърг разочарован от решението на Индия да забрани Фейбук, пише индийското издание "Индиън екстрес".

Изразявайки огорчението си от решението на Индия, основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг заяви, че е решен да продължи да работи за премахването на бариерите между Индия и останалия свят.

"Internet.org има много инициативи и ние ще продължим да работим, докато всеки има достъп до интернет", заяви Зукърбърг в публикация в мрежата.

Индия практически забрани услугата на „Фейсбук” за безплатен достъп до ограничени функции и услуги в интернет. Местният регулатор гласува против предлагането на достъп до различни услуги и съдържание в зависимост от цената на достъпа до интернет.

В края на миналата година Марк Зукърбърг призова индийските власти да одобрят противоречив план за осигуряване на безплатен интернет за най-бедните.

Идеята на създателят на „Фейсбук” е за „безплатна базова услуга”, която да осигури на хора без интернет достъп безплатно ползване на няколко уебсайта през мобилните им телефони.

„Ако приемем, че всеки заслужава достъп до интернет, тогава със сигурност трябва да подкрепим безплатни базови интернет услуги”, пише Зукърбърг в своя колонка в индийския вестник „Таймс ъф Индия”. Той още сравнява достъпа до глобалната мрежа с ползването на библиотеки, общественото здравеопазване и образование.

„Изненадващо, през последната година това предизвика дебати в Индия”, добавя шефът на „Фейсбук”. „Критиците на програмата продължават да разпространяват неверни твърдения, въпреки че това е в ущърб на милиарди хора”, продължава той.

Зукърбърг визира острото несъгласие с програмата от страна на някои интернет и технологични активисти и разработчици, според които тя нарушава основния принцип интернет да е достъпен за всички в своята цялост, а не да бъде ограничаван от една компания.

Службата за телекомуникационна регулация на Индия нареди миналия месец на единствения мобилен оператор, който щеше да предлага „Фейсбук” услугата, временно да прекрати плана.

Около 3,2 милиона индийци се подписаха под искане правителството да позволи базовата интернет услуга.