Редки са поводите да хвалим политиците, когато решат да се захванат с проблемите на Интернет, но когато ни дадат повод за това, няма как да го подминем. Става дума за решение по казус, което е взето от европейска институция по повод на това носят или не отговорност интернет ресурсите за коментарите под материалите, публикувани на страниците им, съобщи kaldata.com.

В края на миналата седмица Европейският съд по правата на човека реши (Виж решението тук) окончателно, че уебсайтовете не са отговорни за коментарите оставени от техните читатели. Решението идва, след възникнал спор около собственика на унгарски сайт, който беше съден именно, заради това - коментари, оставени от читателите му под материали в него. Според споменатото решение на евроинституцията, ако сайтовете се държат отговорни за публикуваните в тях коментари, то това би представлявало нарушение на правото на свободно изразяване. Даже и при публикуването на обидни и вулгарни коментари, стига те да не са в нарушение на закона, като да речем т.нар. "езика на омразата".

Казусът възникна, след като унгарският сайт index.hu беше съден от агент по недвижими имоти през 2013г., заради негативното обрисуване на компанията, за която работи в коментар под материал на медията.

Би Би Си, на свой ред, цитира Европейската харта за правата на човека, в която е записано, че свободата на изразяване е изконно право на всеки член на общността, като държавата може да ограничи това право единствено в случаите, в които са засегнати интересите на държавата в областта на националната сигурност, в случите, в които с това може да се предотврати престъпление, да предпази морала и под. Според Европейския съд по правата на човека, въпросните коментари не нарушават Хартата.