Специализираната прокуратура обвини петима гранични полицаи от Елхово за получаване на подкупи от каналджии.
Днес Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима полицаи от граничния пункт в Елхово към Гранично полицейско управление – Свиленград за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт.

Участниците в групата са задържани на 8 февруари при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинение за получен подкуп от 5 000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти е повдигнато на Юлиян Узунов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ на пункт „Елхово“ при ГПУ „Свиленград“. За участие в ръководена от него организирана престъпна група за подкупи, обвинения са повдигнати на Стойчо Димитров, зам.-началник на граничния пункт Елхово, Иван Иванов и Евгени Тишков – началници на смени, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев.

Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти. В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.

От прокуратурата съобщават, че на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд „задържане под стража“. Все още се уточнява на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и на кои мярка за неотклонение „парична гаранция“.