Бездомник в Унгария е спечелил най-големият джакпот досега в страната и възнамерява да го даде за благотворителни цели.

През септември миналата година Ласло Андрашек купил лотариен билет с последните си стотинки на гара, докато пътувал към Будапеща, за среща на лекуващи се от алкохолизъм. Той се е преборил с пиенето преди пет години.

„Отбелязах само шест числа и продавачката ми посочи, че трябва да отбележа и седмо. Отговорих и да задраска 24 – така или иначе нямаше никакво значение", разказва Андрашек.

Оказва се, че не е точно така и човекът печели 630 милиона форинта или около 2 милиона евро.

Първото нещо, което Андрашек прави, е да плати дълговете на семейството си и да купи кола за трите си деца.

„Когато продавачът ме попита, колко съм склонен да платя за автомобил, аз вдигнах три пръста. Понеже ме видял, че пристигам на колело, си помислил, че имам предвид 300 хил. форинта. А аз имах предвид 3 милиона", разказва той. После купил и по един апартамент на децата си.

Историята му остава скрита, докато миналия месец не дарява голяма сума пари на приют за бездомници. Голяма част от спечелените пари пък ще отидат за създаването на фондация за зависими хора и за жени, жертви на домашно насилие.

Ласло и съпругата му Анико казват, че ще разходват парите си внимателно и мъдро, както и че няма да допуснат разхищения, както правят много от джакпот победителите.

„Станах богат, но не съм станал различен човек", казва Ласло Андрашек.