Трети грип ни атакува от юг. След "Калифорния" и "Виктория", които върлуват у нас от няколко седмици, дойде и щамът "Швейцария", пише "Телеграф". Той вече е доказан при трима болни в Хасково, показват данните на Националната референтна лаборатория.Миналата година "Швейцария" предизвика епедемия в страната."Интересно ,че тогава именно в Хасково преобладаваше пандемичния щам A/H1N1, пизвестне още като "Калифорния" или свински грип. Сега обаче нещата се обръщат и докато в страната вилнее предимно "Калифорния", там много от хората имат изграден имунитет и затова ги разболява другият щам от тип А-H3N2", обясни пред "Телеграф" професор Тодор Кантарджиев- директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Две от положителните проби на новодошлия щам са на деца на 2 и 7 години, които са получили усложнения и са настанени в болница. От началото на годината в Националната референтна лаборатория са били изследвани 307 клинични проби , от които 71 са положителни. В близо 80 процента от случаите виновник е свинският грип. 

Според прогнозите на Световната здравна организация /СЗО/за състава на ваксините той трябваше да циркулира заедно с "Швейцария" и "Пукет". Вместо "Пукет" обаче се появи "Виктория", който уби 3-годишно дете в Стара Загора. Там бе обявена и първата грипна епидемия в страната за тази година.