Фразата „Времето не може да се върне назад” изгуби своята актуалност с изобретяването на специализираната антиейдж козметика, ботокса и останалите чудеса на естетичната хирургия. Ако ги комбинирате с няколко лесни, но важни трика, ще се „върнете времето” поне с десет години.

1. Ограничете престоя на слънце
Безспорно слънцето помага на организма ни да синтезира витамин D, но пък не влияе благотворно на кожата. Забравете напълно за солариума, който излъчва вредните UVA лъчи в концентриран вид, а на плажа стойте на сянка.

2. Използвайте задължително слънцезащитен крем
Най-добрият начин кожата ви да бъде гладка, свежа и без пигментни петна е да използвате крем за лице с минимум SPF 30. Най-ефективните филтри към този момент са мексорил и хелиоплекс. Когато нанасяте крема, не забравяйте за зоната под брадичката, в основата на косата и ушите.

3. Грижете се за зоната около очите
На първо място, отучете се да присвивате очи – всеки път, когато го правите, рискувате да повредите тънките кръвоносни съдове. Ползвайте антиейдж крем с ретинол, пептиди или цинк – тези вещества увеличават производството на еластин и тушират бръчиците тип „пачи крак”.

4. Повишено внимание към шията и деколтето
Тези области са също толкова уязвим, колкото и лицето, но за съжаление често ги пропускаме. Не пестете крема там, а го нанасяйте обилно.

5. Избирайте козметиката правилно
С напредване на възрастта, кожата става по-чувствителна и суха. При избора на ново beauty средство, обърнете внимание за какъв тип кожа е предназначено, както и дали се бори с бръчките или с пигментните петна.

6. Навременна употреба
За бъдат ефективни козметичните средства, трябва да се ползват навреме. Кремовете с антиоксиданти се нанасят сутрин, ексфолиантите (обикновено с гликолова киселина) и крема с колаген се прилагат вечер, за възстановят клетките. Средствата с активни хидратанти рано сутрин може да предизвикат отоци, затова ги ползвайте по-късно през деня.

7. Предотвратете появата на дълбоки бръчки
Когато забележите първите бръчки, веднага тръгнете на война срещу тях. За да не се превърне мухата в слон, използвайте продукти с пептиди – те са като строителен материал за колагена и не позволяват на бръчките а се разширят и задълбочат.

8. Стил на живот
Никотинът дехидратира организма, разрушава колагеновите и еластиновите влакна, причинява тъмни кръгове и торбички под очите. Съгласно едно американско проучване, 10 години пушене прибавят 2,5 години към възрастта ни. Алкохолът пък е виновен за сивкавия тен и дълбоките бръчки. Ако не можете напълно да се откажете от тези „удоволствия”, поне ги ограничете. И противодействайте със спорт, за да подобрите кръвообращението. И главното – намерете своя начин да разпуснете стреса и ще се уверите, че кожата ви ще стане гладка и сияйна.