Учени от университета Питсбърг откриха зависимост между нарастващия интерес към социалните мрежи и натрупването на умора в организма.

Установено е, че недостатъчният сън влияе на желанието на хората да ползват Facebook. Колкото по-голямо е недоспиването, толкова по-силно е желанието за влизане в социалната мрежа.

Изследването е проведено сред студенти, които не могат да си представят живота без смартфони и мобилен интернет, съобщава SlashGear.com. Учените са категорични, че Facebook не е виновна за недоспиването, както и останалите социални мрежи.

Липсата на сън провокира в хората постоянно чувство на умора, което постепенно води до силна раздразнителност, рязко намалява работоспособността и влошава настроението им. Facebook не изисква умствена или физическа дейност, като позволява на хората да се отпуснат, докато четат статуси и преглеждат снимки – това прави мрежата популярна сред недоспалите се.

Учените уточняват, че зависимостта от социалните мрежи, предизвикана от повишена, хронична умора, не е свързана с възрастта, нито с пола – тя е валидна в  еднаква степен за възрастни и деца, за мъже и жени.