Средно с около 350 лева ще бъдат повишени заплатите на митническите служители. Точната сума ще бъде определена в зависимост от представянето им, но минимално тя ще е 200 лв.

„Това е част от системата от мерки за намаляването на корупцията в сектора“, коментира директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В началото на годината Танов коментира, че именно ръстът на заплатите в митниците е едно от средствата за борба с корупцията. През периода 2009-2013 година пет пъти бяха вдигани заплатите в Агенция "Митници". Сега предстои ново увеличаване на заплатите, посочи през януари шефът на митниците.

Танов заяви, че ако бъдат постигнати заложените стъпки, в рамките на две години ръстът на приходите ще бъде 17%, което не е постигано в нито една европейска страна.

Танов коментира още, че няма контрабанда при вноса на горива и в обществото изкуствено се насажда това усещане, а целта е с административни средства да се създадат прегради пред вноса.

„Не е изключено закриването на друго териториално митническо учреждение след това в Свиленград“, потвърди той, без да посочва за кое точно става дума. Той обясни, че процесът е свързан със закриване на звена, в които има основно администрация, а освободеният персонал ще бъде „използван и преквалифициран за предизвикателствата, които ни очакват през следващите години“.

В началото на януари Танов съобщи, че тече структурна реформа, която цели намаляване на административния и увеличаване на оперативния състав.