Новият политически проект на Лютви Местан ще се казва ДОСТ – Демократи за отговорност, свобода и толерантност.

Това каза бившият лидер на ДПС в интервю за Нова телевизия.

Мълчах доста. Защото исках да видя докъде ще стигне атаката срещу мен и хората, които са с мен. Тази атака стигна дъното, мина всички политически и човешки граници, не пощадиха и семейството ми, каза Местан в началото на разговора. Той заяви, че няма да отговаря на медийните бухалки, нито пък да отговаря персонално на когото и да е.

Относно новата партия, която ще създаде Местан разясни: Новият политически проект се създава, защото в България има нужда от ясен либерален евроатлантически политически субект. Партията, която ще продължи правилната политика, която отстоявах, особено през последните години, в които бях председател на ДПС.

Лютви Местан уточни още, че ще създаде автентична, либерална, българска политическа партия, но стратегията на този субект, нов политически, преди да е създадена да се определя като турска, не е случайно. Тази стратегия се изработва от лаборатории, които казат, че Местан е шпионин, заяви той.

Лютви Местан разкритикува и речта на Ахмед Доган, след която той бе отстранен от лидерския пост на ДПС. Това не е разцепление на ДПС, ако има разцепление, то е породено не от хората, които са с мен, а от ценностното разцепление. То настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган, заяви Местан.

Аз бях обвинен, че НАТО-вската декларация беше политически гаф, категорично не споделям тази оценка. Речта на Ахмед Доган е не просто грешка, тази реч е стратегическа грешка, заяви Местан и уточни, че по-голямата част избирателите на ДПС, критична маса, не одобряват тази реч. Крайно неприемливо е изречението, в което се говори за това, че „Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо”, цитира Местан речта на Доган, която според него е грешка.