В търсене на спасение от миграционната криза Европа „застана на колене” пред Ердоган, без да разбира че това е абсолютно безполезно при решаване на проблем от такъв мащаб, пише немското издание Tagesspiegel.Ангела Меркел излетя за Анкара на среща с Ердоган и с премиера Ахмед Давутоглу, за да моли за пореден път за помощ при уреждане на кризата с бежанците.

Докато Меркел „пада ничком” пред Ердоган, у Турция се появява отлична възможност да предяви към европейците всякакви искания и да ги накара да понервничат. При това колкото по-далеч отива сътрудничеството между ЕС и Анкара, толкова по-очевидно става, че Турция е безсилна пред потока мигранти, както и самата Европа.

Назначената среща между Меркел и Давутоглу ще бъде трета от началото на годината (39 дни), при това нито с едно друго правителство извън границите на ЕС Меркел не поддържа толкова тясно и интензивно сътрудничество. Тази не секваща активност е пряко доказателство за отчаяние. Според плана на Меркел, Турция срещу получаваните пари трябва да стане бариера пред бежанците, но по всяка вероятност проектът се провали.

Горчивата истина гласи, че никакви действия на Меркел, на Ердоган или на Давутоглу не са способни да доведат до решаване на миграционната криза, отчитайки нейния мащаб. Западът твърде дълго наблюдаваше събитията в Сирия, като се успокояваше, че това няма да го засегне. Сега сирийската криза се обърна в огромна вълна от бежанци и политици като Меркел не са способни да се справят с катастрофи на такова равнище.

Единствено вярното и действено решение за Европа би станало сътрудничеството с Русия, която се доказа като ключов играч в близкоизточния регион и търси най-близкото решаване на сирийския конфликт. Ако Европа трябва да падне ничком и да моли за помощ, това е по-скоро пред Москва, отколкото пред Анкара.